Stressdrömmar

När barnen var små och jag var sjuk i utmattning drömde jag ofta att vi levde i krig. Jag drömde att vi bodde i en by och att vi bybor hade samlats för att stötta varandra. Vi hörde bomberna närma sig och såg eld på långt håll, och vi insåg att vi behövde fly till en annan plats. Jag tog ledarrollen. Jag sa att jag visste en plats som var säker och sa åt alla att följa mig. Jag gick först samtidigt som jag hade koll bakåt så att alla var med. Det var långt att gå på leriga vägar och vi var så rädda och stressade. När vi så äntligen kom fram och var tacksamma att vi var i skydd insåg jag att jag hade glömt mina barn. Jag hade glömt mina barn kvar där bomberna föll. Jag var så upptagen att rädda alla andra att jag glömt de som var viktigast för mig. Där nånstans brukade jag vakna. Förtvivlad, rädd och ledsen.

Då kallade jag dem mardrömmar men nu har jag förstått att det är vanligt att vi som har utmattning drömmer så kallade stressdrömmar. De behöver inte vara så otäcka utan de kan handla om vad som helst som i drömmen gör en stressad. Jag är övertygad om att jag drömde den drömmen för att jag lät jobbet ta för stor plats i mitt liv. Att drömmen försökte få mig att förstå att jag måste prioritera mina barn.

För ett tag sen drömde jag en stressdröm igen. Jag drömde att jag gick fel hela tiden. Jag skulle hämta något som jag glömt, men jag kände mig trött och förvirrad så min chef lovade att följa med mig och hjälpa mig. Vi åkte iväg med bilen och han körde eftersom jag inte klarade av det. Sista biten var vi tvungna att gå. Vi gick som vid en hög mur, typ som ringmuren i Visby, fast den här hade många vägar och gränder. Trots att jag i drömmen bara skulle följa efter min chef så gick jag fel. Jag gick i egna tankar och helt plötsligt var jag vilse. Min chef upptäckte efter ett tag att jag inte var med och ropade på mig. När jag hörde honom blev jag lättad och kunde följa rösten för att hitta rätt. Det där upprepade sig flera gånger, jag gick vilse trots att jag gick bakom honom. Jag var superstressad men min chef var alltid lugnet själv och stod tålmodig kvar och väntade på mig. Ungefär som en husse väntar på en hund, eller en pappa som väntar in ett barn som man vet kommer när man ropar. Vi kom aldrig fram dit vi skulle utan jag vaknade stressad med en känsla av att jag var vilse.

Dagarna innan jag drömde den drömmen hade någon sagt till mig att det kanske skulle vara bra för mig att göra rehabilitering någon annanstans än på mitt jobb. Att slippa höra om allt som pågår med omorganisation och annat som kan stressa när man är utmattad. Det lät bra, men jag var osäker. Jag orkar ju inte med sociala kontakter. Jag orkar ju knappt med att träffa mina vänner. Hur ska jag då orka med att gå till ett helt nytt jobb? Hur ska jag orka skapa nya relationer med nya kolleger? Jag känner mig trygg på min arbetsplats idag. Jag tycker om mina kolleger. Jag tycker om min chef. Jag vet att jag kan vara mig själv där. Oavsett om jag är glad och babblig, eller ledsen och trött. Samtidigt känner jag att jag inte längre vet vad som är bäst för mig. Kanske det är bäst att göra något nytt?

Var drömmen en bearbetning på de tankarna? Eller betydde den bara att jag är förvirrad och att jag kommer att gå lite fel tills jag hittar rätt? Var min chefs tålmodiga väntan i drömmen en bild av vad jag egentligen behöver? Tålamod att vänta in sjukdomen? Tålamod att ta det lugnt för att hitta rätt? Jag klarar inte att tolka drömmen nu. Lägger ingen mer energi på den. Kanske jag förstår den om några år när jag läser det här igen.

Vad jag vet är i alla fall att jag behöver ta det lugnt. Oavsett vad drömmen betydde. Avslappning, meditation och yoga ger mig lugn. Den djupa, lugna andningen ger mig syre till mitt hjärta, min hjärna, till min själ. Och då fungerar jag bättre och bättre. Och mår bättre och bättre. Och ökar mitt tålamod. Och det kan ju aldrig vara fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s