Glad

Jag är nästan alltid glad. Till och med nu när jag mår dåligt så skrattar jag flera gånger per dag. Jag blir glad av så många saker, har ju ganska sjuk humor så det räcker med någon kommentar så spinner jag vidare på den. Jag får ofta höra ”skönt att du kan skratta i alla fall” när jag berättar hur jag mår och samtidigt skrattar åt eländet.

Jag såg nån reklam om en kurs i negativt tänkande. Skrattade åt tanken att det skulle jag behöva. Mitt mantra genom livet har alltid varit ”Det är inte hur man har det, utan hur man tar det”, det vill säga tänk positivt oavsett vad som händer så mår du bättre. Men är det så bra att alltid vara positiv?

Från våren 2015 tills jag blev sjukskriven i februari 2016 hade jag sökt hjälp flertalet gånger på vårdcentralen för min oerhörda trötthet. Jag var så trött ibland att det kändes som att det blåste en stark motvind och jag var tvungen att använda alla krafter som jag hade bara för att gå framåt. Konstigt nog var jag samtidigt superstark på träningen när pulsen var hög. Läkarna hittade inga medicinska fel på mig och trodde tröttheten berodde på stress.

Jag vägrade tro att det var stress som gjorde mig trött. Jag kände mig inte stressad. Och jag om nån visste väl vad utmattning var? Jag har ju gjort den resan, varit sjukskriven i sex år och lovat mig själv att aldrig nånsin bli så sjuk igen. Jag hade lagt om livsstil. Ändrat mitt beteende. Jag var oerhört mån om min återhämtning. Jag jobbade aldrig över. Jag tänkte inte ens på jobbet när jag gått för dagen. Jag tränade regelbundet. Sov bra. Jag levde ju som jag lärt mig i resan efter utmattningen. I tio år hade det gått bra. Hur tusan kunde jag bli sjuk igen?

Jag fick en tid hos min psykolog/läkare som känner mig väl. Hon frågade hur det var på jobbet. Jo, det är väl okej sa jag. Förutom…. och så berättade jag om allt som var. När jag var klar sa hon; Vet du vad jag hör? Jag hör att du berättar om hur månen ramlar ned, hur solen brinner upp, hur jorden rasar och att du har ”hanterat” det rent praktiskt. Jag skrattade åt henne för det lät så roligt när hon uttryckte det så. Jag såg bilder i huvudet hur jag var värsta superkvinnan som till och med hanterade jordens undergång. Men så fortsatte hon; Men känslomässigt då? Var och en av de sakerna du berättat om är nog för att få vem som helst att bryta ihop. Men du, du är förvånad över att du är trött? Trots att jag skrattade förstod jag allvaret. Jag förstod att det var stress som gjorde mig trött. Och bestämde mig för att göra allt jag kunde för att bli pigg igen.

Jag följde manualen för att bli frisk från utmattning. Jag kunde vägen, jag hade skaffat mig många verktyg i förra resan. Jag visste att det gällde att låta kroppen vila, sova mycket, få frisk luft, promenera och att komma sakta tillbaka till arbete först när jag byggt upp ork och inte var trött längre. Jag visste att jag inte fick ha för bråttom. Inte känna prestationskrav. Jag tog professionell hjälp. Jag bytte arbetsuppgifter, utan krav och med bra stöd. Jag accepterade situationen och tog ett steg i taget. Framåt. Sakta och säkert gick det bra tyckte jag. Tills den dag i höstas, 1,5 år senare, när jag ramlade ihop hallen. Utmattad. Igen. Utan förvarning. Hur tusan kunde det här hända?

Min läkare menade att jag blev sjuk igen för att det var något ytterligare som jag behövde lära mig om mig själv. Kroppen försökte säga mig något eftersom den la av helt. Efter mycket bearbetning kom jag fram till att jag hade stängt av mina känslor i många situationer. I flera år. Jag hade tryckt ned de känslor som jag inte tyckte var okej att känna. Negativa känslor som rädsla, sorg, skam, ilska. Att trycka ner känslor tar väldigt mycket energi. Och det gjorde mig utmattad.

Min terapeut hjälpte mig att våga känna de negativa känslorna igen. Det obehagliga går över på några minuter om jag stannar i känslan har jag märkt. När obehaget är över vågar jag också analysera vad det är som gör att jag känner som jag gör. Det i sin tur gör att jag lär mig mer om mig själv och om andra.

Så det där med en kurs i negativt tänkande kanske inte är så skrattretande i alla fall? Jag hittade en artikel där psykologen Ida Hallgren blir intervjuad. Jag tycker att det hänger ihop med hur jag tryckt ned mina negativa känslor, fast hon ser i lite större perspektiv som en organisation:

När allt är en möjlighet, när det inte finns några problem och inget kan gå fel är det lätt att man missar varningssignaler när något är på väg att hända och man borde reagera annorlunda. Finns det ett problem eller något har gått fel är den känslomässiga informationen ett obehag, och per definition känns det negativt att stanna upp i det.

…. I stället borde man försöka att se, vad väcker det i mig? Hur får jag förhålla mig till det, ligger det något i det? Om inte, varför behöver jag då påverkas så mycket av det?

Vad drar jag för slutsats då? Jo, att vara glad och positiv är bra. Och det vill jag fortsätta vara. Men det negativa måste också få ta plats. Och det övar jag på.

Vill ni veta mer om negativt tänkande så läs artikeln jag hittade: Det är positivt att tänka negativt

4 reaktioner till “Glad

  1. Läs genom alla dina inlägg, tack för att du delar med dig. Du är fantastiskt duktig på att skriva och jag ska försöka ta till mig det du skriver. Känner igen mig så väl i det du skriver, trots att min utmattning inte beror på mitt arbete, utan tuffa småbarnsår. tack igen!

    Gilla

  2. Hej, du skriver och beskriver så tydligt. Det är så mycket att tänka på och jag känner igen mig. De negativa känslorna trycks undan för med humor och positiva tankar kommer man långt. Försöker också träna i att vara kvar i de negativa tankarna och att det inte är något fel med det. Följer gärna dig och dina kloka tankar 🌸

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s