Traumabehandling

På eftermiddagen den 1 maj 2018 hände något fruktansvärt. Vi fick en plötslig påminnelse om hur skört livet är. Allt gick bra till slut. Vi mår bra. Men lång tid efteråt såg jag hela händelseförloppet om och om igen i huvudet. Det var som om jag återupplevde allt igen. Flera gånger om.

När det verkligen behövdes, då den 1 maj, kunde jag fungera. Kroppen är verkligen fantastisk. Jag som både före och efter 1 maj har haft fullt upp med att klara en aktivitet om dagen på grund av min utmattning, kunde helt plötsligt fungera igen. Under ett dygn kändes det nästan som förr innan utmattningen – hjärnan kopplade rätt, jag förstod vad som behövde göras, jag agerade snabbt, jag hängde med i allt som läkarna sa, jag kunde trösta och stötta istället för att vara den som behövde stöd själv.

När faran var över så fick jag en känslostorm. Rädsla, skräck, sorg men även lycka över att allt gick bra. Och då kom tårarna. Dygnet runt grät jag. Jag tänkte tanken att jag inte fick gråta, att jag måste vara stark, men slog bort den strax. Jag trodde att tårarna skulle hjälpa mig att bearbeta men jag fortsatte bara att återuppleva det som hänt. Jag fick panik.

Jag slutade gråta och flydde till trädgården istället. Jag grävde rabatt, planterade hallonbuskar, la stenplattor. Jag tycker om att jobba i trädgården men nu kände jag inte efter vad jag orkade utan bara gjorde. Allt för att slippa återuppleva den hemska händelsen i huvudet igen. Min flykt på dagarna resulterade bara i att allt poppade upp i huvudet sen. När jag precis höll på att somna började filmen i mitt huvud som jag gjorde allt för att slippa se. Jag trodde jag skulle bli galen.

Jag hade mått så bra innan 1 maj så jag hade ingen tid inbokad hos min terapeut förrän ett par veckor senare. Jag tänkte inte ens tanken att hon kunde hjälpa mig med det här så jag ringde henne aldrig för att få en extra tid. Jag trodde att bara tiden kunde läka såren. Men så fel jag hade. Det jag hade varit med om kunde liknas vid ett trauma, sa hon. Just det att jag återupplevde allt om och om igen, med lika starka känslor som om det hände just där och då, gjorde att det var traumaliknande. Och det var viktigt att bearbeta händelsen så att jag inte fick värre besvär.

Behandlingen gick ut på att jag skulle jag skriva ned hela berättelsen i nutid. Från början till slut. Allt som hände, allt jag tänkte och kände då när det hände. Och hon betonade att jag skulle skriva i nutid, som om det händer just nu. Det var viktigt. Jag fick skriva i flera dagar om jag behövde. Jag fick lägga till, ändra, korrigera hur mycket jag ville tills jag var nöjd. När jag kände mig klar skulle jag läsa vad jag skrivit minst fem gånger. Varje gång jag läste skulle jag under tiden analysera vad jag kände, vad det var som gav mig känslan och hur stark känslan var på en skala från 0 till 10.

Jag var tvungen att lägga ifrån mig allt, torka tårarna och andas djupt flera gånger under tiden jag skrev. Jag orkade inte skriva klart på en gång, utan det tog några dagar. Första gången jag sen läste igenom det jag skrivit graderade jag känslorna till 10 på flera ställen i texten. Jag mådde riktigt illa, hade svårt att andas och tårarna brände bakom ögonlocken. För varje gång jag läste det jag skrivit så graderade jag känslorna lägre och lägre. Jag fick distans.

Nu när jag läser igenom berättelsen har jag landat. Bilderna från händelsen kommer säkert att dyka upp i huvudet framöver men nu kan jag se på dem med perspektiv. Det hände då. Det händer inte nu.

Vill du läsa mer om traumabehandling så kan jag rekommendera 1177.se där det finns en bra beskrivning av posttraumatiskt stressyndrom och om vikten av att gå igenom behandling om man har varit med om ett trauma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s