Medicin

Många tvekar för att äta antidepressiv medicin. Jag förstår dem. Jag gjorde det själv förut. Det är som om det är skamligt att äta medicin mot depression. Varför är det så?

Genom tidningar och sociala medier matas vi dagligen med olika tips för att må bättre psykiskt. Vi vet att sömn är viktigt för återhämtningen och för att man ska må bra. Forskning visar att motion hjälper mot nedstämdhet. Vissa menar att det går att komma ur sin depression genom att ändra kosten. Många blir bra av terapi. Alla dessa är väldigt viktiga delar för att må bra. Men för några av oss räcker det inte. Några av oss behöver äta medicin också. Några kanske till och med är i så dåligt skick att de måste ha medicin för att orka ta tag i allt det där man borde för att må bra. Vi är alla individer med olika behov. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Och det måste få vara okej.

Att äta antidepressiv medicin är ingen genväg. Fortfarande finns det de som kallar det för lyckopiller. Jag blir galen när jag hör det. Jag lovar att jag inte har blivit lyckligare av att äta medicinen. Utmattningen försvinner inte. Livet, med glädje och sorg, påverkar en ändå. Känslorna finns kvar.

När jag blev sjuk i utmattning i mars 2000 så fick jag diagnos utmattningsdepression. Det vill säga jag hade både utmattning och depression samtidigt. Efter något år i terapi så föreslog min läkare att jag skulle börja med antidepressiv medicin. Jag vägrade. Jag skulle inte ha några piller. Jag vägrade att ta något konstgjort.

När terapin inte gett effekt efter ytterligare ett år så lät jag mig bli övertalad och började medicinera 2002. Vilken lättnad det blev! Efter några veckor klarnade det upp i mitt huvud. Jag kommer ihåg att jag tänkte att min hjärna var som ett trassligt garnnystan som helt plötsligt trasslades upp. Jag kunde följa trådarna och förstå saker igen. Först då blev jag också mottaglig för terapin.

Dagens antidepressiva medicin är inte beroendeframkallande. De består av ämnen som redan finns i hjärnan. Det är inga farliga saker. Man kan sluta med dem när man mår bra igen. Jag har provat att trappa ned dosen flera gånger när jag tyckt att jag mått bra. Tyvärr har jag de gångerna återigen blivit deprimerad. Det beror inte på att jag blivit beroende utan helt enkelt på att jag fortfarande har en depression i botten. Nu har jag accepterat att jag behöver äta antidepressiv medicin livet ut. Det är helt enkelt inte värt att må så dåligt som jag annars gör.

Forskare har sett att hjärnan påverkas negativt av depressioner. Återkommande depressioner kan ge bestående hjärnskador. Det kan alltså jämföras med vilken fysisk sjukdom som helst. De flesta tycker väl att det är helt okej att äta medicin mot hjärtproblem, diabetes eller annan allvarlig sjukdom. Varför är det då fortfarande många som är skeptiska mot antidepressiv medicin?

Några länkar för dig som vill läsa mer:

Tidningen Må bra artikel om antidepressiv medicin

Illustrerad vetenskap om att depression syns i hjärnan.

1177 om läkemedel vid depression

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s