Levnadsregler

Jag ser mig själv som en ansvarsfull person. Jag är mån om att göra rätt. Jag vill väl. Jag försöker att behandla alla på ett bra sätt. Men. När jag är stressad så tappar jag det lilla tålamod jag har när jag är lugn. Jag blir som en upptrissad version av mig själv och då spårar det ur. Då tar jag överdrivet ansvar, tror att jag klarar allt, att jag ska fixa allt och hjälper till trots att ingen bett mig om hjälp. Jag tar över. Det är inte speciellt snällt. Och inte alls bra för mig själv.

Mitt beteende styrs av mina tankar och känslor. Genom att försöka styra mina tankar åt ett nytt håll vill jag skapa ett nytt, mer hållbart, beteende. Så tidigare i våras landade jag i några nya levnadsregler som jag ska försöka att leva efter:

 • Det finns flera vägar att nå ett mål, det finns flera lösningar för att lösa ett problem. Mitt sätt är inte det enda. Andras sätt kan vara lika bra. Släpp taget. Låt andra växa.
 • Var och en av oss ansvarar för sitt egna mående. Jag ansvarar bara för mitt egna mående.
 • Det är inte mitt ansvar att fixa allt. Jag är människa. Inte gud.
 • Jag måste hitta min egna väg, mitt egna sätt och min egna lösning. Genom att lyssna inåt kommer jag rätt.
 • Jag ska vara snäll mot mig själv. Vara mig själv till lags. Hjälpa mig själv i första hand.
 • Alla känslor är okej. De är till och med nödvändiga för att jag ska kunna leva livet fullt ut.
 • Jag duger. Jag är tillräckligt bra. Jag är älskad och omtyckt även när jag inte presterar.

Strax efter att jag kommit fram till dessa nya regler så blev två av mina närmaste akut sjuka kort tid efter varann. Jag reagerade automatiskt med att släppa allt och ägna mig åt dem. Man får de prövningar man behöver var det någon som sa till mig. Å andra sidan så byggdes ju inte Rom på en dag. Jag kommer inte att lyckas förändra hela mitt jag över en natt eller ens ett år. Men jag ska sträva efter mina nya levnadsregler. Och ha tålamod.

Tack alla ni som följt mig och peppat mig längs vägen. Nu tar jag en paus från denna blogg. Kanske jag skriver här igen så småningom. Kanske inte. Skriva för mig själv kommer jag i alla fall att fortsätta med. Det hjälper mitt läkande. Jag kommer att uppdatera sporadiskt på Instagram även i fortsättningen, så följ mig gärna där på @etthjartaavguld.

4 reaktioner till “Levnadsregler

 1. Tack för alla dina fina och kloka inlägg här på bloggen! Jag kommer att sakna dom nu när du bestämt dig för att sluta skriva här.
  Och lycka till med ditt mående och tillfrisknande!
  Kram

  Gillad av 1 person

 2. Jag hoppas du kommer att skriva här i bloggen igen. Jag vill så gärna – hoppas och tror – att din historia ska få ett lyckligt och hälsosamt slut. Följ dina regler, var beredd på något eller några bakslag, undvik ”måsten” och människor som suger energi. Ta varje dag som den kommer och gör det du orkar och som gör dig glad och lycklig. Jag tänker på dig – varje dag. 💖💖💖

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s